Aparatul dentar

Tot ce trebuie sa știi despre aparatul dentar.

Aparatul dentar este alcătuit din mai multe elemente care se fixează, se lipesc sau se prind de dinți – brackeți, arcuri de sârmă, ligatură, modul - cu scopul realinierii danturii și a arcadei.

Pentru ca tratamentul ortodontic să dea cele mai bune rezultate, presiunea aplicată asupra dinților nu trebuie să fie foarte mare pentru că poate fi afectată funcționalitatea dinților sau a ligamentelor.

Majoritatea pacienților aleg aparatul dentar din considerente estetice, din dorința de a corecta defectele vizibile și de a obține un zâmbet fără cusur, însă această metodă de tratament oferă și beneficii semnificative pentru sănătatea dento-maxilară.

Poziția incorectă a dinților, malocluziile sau alte defecte ortodontice pot duce în timp la parodontoză, apariția cariilor sau gingivitei, de aceea este esențial ca ele să fie depistate cât mai devreme și corectate în mod corespunzător.

Evoluția tehnicilor moderne din domeniul ortodonției a dus la diversificarea metodelor de tratament disponibile. Pacienții pot alege în prezent atât aparate dentare fixe, cât și mobile, cu design-uri discrete, pentru a nu afecta încrederea în sine a persoanei pe perioada tratamentului și a obține cele mai bune rezultate.

Programează-te acum într-una din locațiile noastre!

Intră în legătură cu consilierul nostru pentru informații legate de disponibilitate, servicii oferite și prețuri.

Cine poate purta aparat dentar?

Purtarea aparatului dentar nu ține cont de vârstă. Această metodă de tratament dă rezultate atât în cazul adulților, cât și în cazul copiilor, însă este recomandat să începem tratamentul ortodontic devreme, în perioada copilăriei, atunci când oasele maxilare se află încă în perioada de creștere și de dezvoltare.

Medicul ortodont este cel care decide, în urma unor teste, dacă aparatul dentar este cea mai bună soluție în funcție de fiecare caz în parte. El va concepe un plan de tratament după prelevarea amprentei maxilarului și mandibulei, studierea mușcăturii și realizarea unui set de radiografii pentru a vedea poziționarea exactă a dinților.

În unele situații, poate fi nevoie să se realizeze o extracție a unor dinți pentru a obține o mușcătură corectă și o structură armonioasă a întregii danturi.

Cât timp este indicat să purtăm aparatul dentar?

În funcție de gravitatea afecțiunii și de particularitățile fiecărui caz în parte, perioada de tratament ortodontic poate varia între 6 luni și 2 ani. Rezultatele nu apar imediat, este nevoie de răbdare și de o acțiune a aparatului pe o perioadă extinsă de timp pentru corectarea poziției dinților și a mușcăturii și restructurarea osului alveolar.

La fiecare 3-6 săptămâni, pacientul trebuie să se prezinte la control pentru ajustarea aparatului dentar și a nivelului de presiune exercitată asupra dinților.

Importanța igienei orale pe perioada purtării aparatului dentar

Pe perioada purtării aparatului dentar, pacientul trebuie să acorde grija corespunzătoare igienei orale pentru prevenirea apariției cariilor și eliminarea resturilor alimentare care pot rămâne în brackeții aparatului. Este indicată folosirea periuțelor de dinți speciale, electrice, dar și a aței dentare și prezentarea pacientului la controale medicale regulate.

Există și o serie de alimente pe care ar trebui să le evităm pe perioada purtării aparatului dentar – alimentele crocante, tari sau lipicioase (nuci, covrigi, gumă de mestecat, mere etc.).

Ce este aparatul de contenție și care este rolul acestuia?

Aparatul de contenție are rolul de a păstra rezultatele obținute după perioada de purtare a aparatului dentar și de a minimiza riscul de revenire a dinților în poziția inițială. Dat fiind faptul că rădăcinile nu sunt complet fixate în os, majoritatea specialiștilor recomandă purtarea aparatului de contenție iar perioada de tratament variază în funcție de tipul afecțiunii.

Ce tipuri de aparate dentare poți alege la Clinica Dentrust?

La clinica Dentrust, le oferim pacienților noștri metode de tratament personalizate și moderne, atât aparate dentare fixe, cât și mobile pentru recăpătarea sănătății orale, dar și a frumuseții naturale a zâmbetului:

  • Aparat Dentar Fix Ceramic
  • Aparat Dentar Ceramică Autoligaturant
  • Aparat Dentar Fix Metalic
  • Aparat Fix Autoligaturant
  • Aparat Dentar ClearAlign
  • Aparat Dentar Lingual 2D
  • Aparat Dentar Lingual Incognito
  • Aparat Dentar Lingual WIN
  • Aparat Dentar Safit
  • Aparat Dentar Mobil
Image
Art of dental surgery.

SERVICII

Utile

CONTACT

dentrust-auriu.png