Aparat dentar pentru copii

Importanța aparatului dentar la copii

Tratamentul ortodontic este indicat atât adulților, cât și copiilor, având rolul de a deplasa dinții în poziția corectă și de a corecta diverse defecte are ocluziei.

Părinții ar trebui să acorde atenția cuvenită sănătății dentare a celui mic pentru că prevenția este cel mai bun tratament în cazul afecțiunilor ortodontice. Există o serie de probleme care pot fi corectate de la o vârstă foarte fragedă, dacă ne prezentăm cu cel mic la cabinetul stomatologic.

Pedodonția sau stomatologia pediatrică este o ramură a stomatologiei care se ocupă cu tratamentul dentiției temporare și permanente a copiilor cu vârste mai mici de 16 ani.

În pedodonție, prevenția este o prioritate, atât în cazul dinților de lapte, cât și a celor definitivi, de aceea specialiștii le recomandă părinților să încurajeze vizitele la cabinetul stomatologic, atât pentru tratarea afecțiunilor uzuale (cariile dentare), cât și pentru depistarea eventualelor anomalii ale mușcăturii.

Medicul stomatolog este cel care va sfătui părinții micilor pacienți să aleagă aparatul dentar sau va recomanda alte metode de tratament, în funcție de specificul fiecărui caz.

Programează-te acum într-una din locațiile noastre!

Intră în legătură cu consilierul nostru pentru informații legate de disponibilitate, servicii oferite și prețuri.

Care este rolul aparatului dentar pentru copii?

Aparatele dentare pentru copii pot corecta poziționarea greșită a dinților încă de la vârste fragede, prevenind agravarea afecțiunilor ortodontice depistate și afectarea sănătății dentare mai târziu, la maturitate.

În cazul copiilor, anumite afecțiuni netratate ale dinților de lapte pot influența și dezvoltarea danturii definitive, de aceea este esențial ca părinții să îi încurajeze și să îi obișnuiască pe cei mici cu vizitele regulate la cabinetul stomatologic încă de la erupția primului dinte.

Dantura copiilor este sensibilă, de aceea este indicat să îi învățăm pe aceștia să respecte principiile igienei orale încă de la vârste fragede, precum și să încurajăm tratamentele profesionale la cabinet pentru îndepărtarea plăcii bacteriene, prevenirea cariilor etc.

Însă, există o serie de anomalii care pot fi corectate numai cu ajutorul aparatului dentar. Aparatul dentar pentru copii este esențial pentru corectarea poziției incorecte a dinților, îmbunătățirea dicției, precum și prevenția apariției și dezvoltării afecțiunilor dentare cauzate de o mușcătură incorectă.

Aparatele dentare pentru copii pot de asemenea să creeze spațiul necesar pentru erupția dinților permanenți și să prevină deteriorarea dinților din cauza înghesuirii. În plus, ele îmbunătățesc semnificativ și simetria facială.

Aparatele dentare pentru copii pot fi purtate pe o perioadă îndelungată iar micii pacienți pot alege atât aparate dentare fixe, cât și mobile.

Aparatele dentare pentru copii permit corectarea anomaliilor dento-maxilare fără durere sau inconveniențe majore pentru micii pacienți.

De asemenea, și design-ul acestora a evoluat odată cu progresul tehnicilor dentare, astfel că astăzi putem alege aparate dentare pentru copii aproape invizibile care se integrează armonios în cavitatea bucală a pacienților fără a-i jena sau a le afecta stima de sine.

De la ce vârstă este indicat tratamentul ortodontic?

Perioada copilăriei este cea mai indicată pentru a începe tratamentul ortodontic. Vârsta de 7 ani este momentul potrivit pentru a-l aduce pe cel mic la cabinet în vederea evaluării sănătății orale, dat fiind faptul că până la această vârstă erup de regulă primii molari definitivi și incisivii.

Dacă tratamentul ortodontic începe la o vârstă fragedă, medicul ortodont poate lua măsurile necesare pentru ghidarea creșterii maxilarului și alinierea corectă a dinților permanenți cu ajutorul aparatelor dentare fixe sau mobile, după caz.

Aparatele dentare mobile se folosesc de regulă în cazul dentiției temporare iar cele fixe pentru dentiția permanentă.

Cât durează tratamentul cu aparat dentar?

Durata tratamentului variază în funcție de specificul fiecărui caz, însă medicul ortodont este cel mai în măsură să îi ofere pacientului un timp estimativ de tratament.

Este important de menționat faptul că tratamentul ortodontic nu ține cont de vârstă – se poate purta aparat dentar atât în copilărie, cât și la maturitate, însă este indicat să începem cât mai devreme pentru că problemele ortodontice grave vor fi mult mai ușor de corectat atunci când scheletul dentar al persoanei se află încă în perioada de creștere și dezvoltare.

Image
Art of dental surgery.

SERVICII

Utile

CONTACT

dentrust-auriu.png