Aparat dentar fix autoligaturant

Aparat dentar fix autoligaturant

Aparatul dentar fix autoligaturant este un dispozitiv permanent de corecție ortodontică. El poartă acest nume datorită tehnologiei care stă la baza sa - sistemul autoligaturant sau Damon. Acesta se referă la un tip special de prindere a brackeților pe aparat, eliminând necesitatea elasticelor sau ligaturilor metalice.

Tehnologia autoligaturantă este una dintre noutățile tratamentului ortodontic pentru că reușește să sporească gradul de confort resimțit de pacient, dar și să revoluționeze structura unui aparat dentar fix clasic.

Un aparat fix autoligaturant are o structură inovatoare cu arcuri speciale care gliseză liber în bracket, ceea ce permite îndreptarea dinților și corectarea defectelor de ocluzie mult mai ușor, cu mai puține vizite la cabinet pentru ajustarea sa.

În plus, este reglat și nivelul de presiune exercitat asupra dinților în acest fel, eliminându-se durerea și disconfortul resimțit de pacient pe perioada tratamentului.

Programează-te acum într-una din locațiile noastre!

Intră în legătură cu consilierul nostru pentru informații legate de disponibilitate, servicii oferite și prețuri.

Aparat fix autoligaturant – avantaje și dezavantaje

Acest tip de aparat dentar le oferă pacienților atât beneficii cosmetice, cât și funcționale. Din punct de vedere estetic, lipsa elasticelor și a ligaturilor metalice îl transformă într-o alternativă de tratament mult mai atractivă pentru pacienții preocupați de estetic pentru că are o structură mult mai discretă și elegantă, fără a aduce impedimente majore la vorbire sau masticație.

Și din punct de vedere funcțional, există câteva argumente cheie în favoarea acestui tip de aparat dentar. Sistemul autoligaturant, brackeții și arcurile speciale din componența sa conferă rezultate superioare tratamentului ortodontic într-o perioadă mai scurtă față de sistemul clasic.

Forța transmisă de arcuri prin brackeți este de intensitate relativ scăzută, dar constantă, ducând la o remodelare osoasă de durată și la o realiniere armonioasă a danturii. La unele persoane, durata tratamentului poate fi redusă cu până la 6 luni față de un aparat dentar clasic, fără a exista riscul de recidivă (deplasarea dinților înapoi în poziția deficitară de la început după îndepărtarea aparatului).

În plus, lipsa elasticelor și a ligaturilor metalice contribuie la o igienizare mai ușoară și la un risc mai mic de a dezvolta placă bacteriană sau carii. În comparație cu aparatul dentar clasic fix care impune mai multe vizite la cabinet pentru ajustare, un aparat fix autoligaturant impune controale ortodontice doar o dată la 2-3 luni.

Un ultim avantaj este faptul că un aparat fix autoligaturant poate fi purtat atât de copii, cât și de adolescenți sau adulți cu aceleași rezultate promițătoare, indiferent de gravitatea anomaliilor dento-maxilare, eliminând necesitatea extracțiilor dentare dureroase.

Câteva dezavantaje ale acestui aparat sunt faptul că brackeții sunt confecționați din metal. Deși sunt discreți, sunt totuși sesizabili în comparație cu un aparat dentar lingual sau din safir.

Problema poate fi, însă, rezolvată, dacă pacientul optează pentru un aparat dentar din ceramică autoligaturant, diferența notabilă fiind brackeții mult mai estetici, transparenți. Dacă nu dorește brackeți din metal, pacientul poate opta pentru brackeți din ceramică sau safir, însă aceste variante de tratament sunt mult mai costisitoare.

De altfel, acesta și este un ultim dezavantaj pentru pacienți pe care trebuie să îl menționăm - costul unui aparat fix autoligaturant este unul destul de ridicat datorită tehnologiei Damon/autoligaturante care stă la baza sa. Diferențele de preț sunt notabile în comparație cu sistemul clasic de prindere cu ligaturi.

Este un aparat fix autoligaturant alegerea potrivită pentru mine?

Doar medicul specialist poate stabili, în baza unui diagnostic și a unui plan de tratament, dacă acest tip de aparat dentar este alegerea potrivită.

Însă, în general, aparatele dentare fixe autoligaturante se bucură de popularitate, dar și de aprobarea medicilor. Motivul principal pentru care majoritatea specialiștilor îl recomandă este mecanismul glisant care scade nivelul de presiune exercitat asupra dinților și duce la o corecție de durată, mai puțin invazivă și dureroasă a unui spectru larg de probleme ortodontice.

Image
Art of dental surgery.

SERVICII

Utile

CONTACT

dentrust-auriu.png