Aparat dentar fix ceramic

Aparat dentar fix ceramic

Aparatele dentare fixe reprezintă cea mai recomandată soluție de tratament ortodontic pentru corectarea defectelor de ocluzie, dar și a poziției greșite a dinților, atât la copii, cât și la adulți.

Aparatele dentare fixe sunt alcătuite din diverse piese de susținere (brackeți, arcuri, sârme) și pot fi confecționate din mai multe materiale (metal, safir, ceramică etc.).

Programează-te acum într-una din locațiile noastre!

Intră în legătură cu consilierul nostru pentru informații legate de disponibilitate, servicii oferite și prețuri.

Aparat dentar fix ceramic – informații generale

Aparatul dentar fix ceramic este o soluție estetică și modernă de tratament ortodontic, dat fiind faptul că este alcătuit din ceramică policristalină, structura sa este discretă și nu atrage atenția, spre deosebire de aparatul dentar metalic.

Aparatul dentar fix ceramic se aseamănă ca formă și dimensiuni cu aparatul dentar metalic însă componentele sale (brackeți, sârme, fire etc.) sunt transparente, de culoarea dinților și practic insesizabile la vorbire sau masticație.

Materialul ceramic se adaptează foarte bine culorii naturale a dinților pacientului și se poate alege nuanța potrivită (albă sau opacă) în funcție de cerințele pacientului.

Aparat dentar fix ceramic – avantaje și dezavantaje

Câteva dintre avantajele acestui tip de aparat dentar sunt gradul crescut de confort pentru pacient, faptul că sunt discrete și nu afectează încrederea în sine la vorbire, dar și faptul că plăcute din punct de vedere vizual. Și impactul asupra gingiilor este unul mai scăzut în cazul aparatelor dentare fixe ceramice, minimizând riscul de inflamație.

Construcția și materialele folosite nu favorizează depunerile de tartru și placă pe termen lung, astfel că riscul de a dezvolta carii este unul scăzut în cazul purtării aparatelor dentare fixe ceramice.

Din punct de vedere al întreținerii, aparatele dentare fixe ceramice necesită o igienizare simplă (periuță ortodontică, pastă de dinți cu fluor și folosirea aței dentare). În plus, pacienții trebuie să evite alimente crocante, tari sau lipicioase care se pot atașa de piesele aparatului.

Ca dezavantaje, putem menționa faptul că prețul acestora este ceva mai mare față de alte tipuri de aparate (cel metalic) dar totuși mai mic față de aparatele dentare din safir. Un alt dezavantaj este faptul că purtarea acestui tip de aparat poate extinde durata tratamentului ortodontic.

Mai mult, aparatele dentare fixe din ceramică nu sunt recomandate în tratamentul oricăror probleme ortodontice. Ele sunt contraindicate în zona molarilor, unde presiunea la masticație este mai mare pentru că sunt mai puțin rezistente la presiune și fracturi față de cele clasice, metalice.

Cui i se recomandă un aparat dentar fix ceramic?

Aparatul dentar fix ceramic poate fi purtat atât de adolescenți, cât și de adulți. Această alternativă este ideală mai ales pentru pacienții care vor să aibă parte de cele mai bune rezultate pe termen lung, dar și de avantajul estetic. Fiindcă brackeții și elasticele imită culoarea naturală a dintelui, de la depărtare aparatul dentar devine aproape insesizabil, ceea ce oferă un mare avantaj persoanelor care s-ar simți stânjenite de purtarea unui aparat dentar clasic, metalic.

În plus, chiar dacă elasticele pot fi afectate de diverși coloranți alimentari, ele pot fi înlocuite de către medicul ortodont ori de câte ori este nevoie. Brackeții din ceramică, în schimb, își mențin culoarea pe toată durata tratamentului.

Cât durează tratamentul ortodontic?

Purtarea unui aparat dentar fix ceramic poate extinde durata tratamentului, cauza fiind contactul dintre brackeții din ceramică și arcul de metal al aparatului. Însă, în general, un tratament ortodontic poate dura între 6 luni și 2 ani, în funcție de gravitatea fiecărui caz iar dinții se deplasează cu aproximativ 1mm pe lună.

Image
Art of dental surgery.

SERVICII

Utile

CONTACT

dentrust-auriu.png