Aparat dentar mobil

Aparat dentar mobil

Aparatul dentar mobil este o soluție de tratament ortodontic destinată cu precădere copiilor și adolescenților, însă în unele situații el poate fi utilizat cu succes și pentru corectarea defectelor de aliniere a dinților la adulți.

Aparatul dentar mobil este o alternativă pentru pacienții care pun accent pe factorul estetic și nu doresc să poarte un aparat dentar fix, mai puțin estetic și mai vizibil. Un aparat dentar mobil poate fi îndepărtat ocazional, de aceea unii pacienți îl preferă pentru că le oferă un grad mai mare de confort.

Programează-te acum într-una din locațiile noastre!

Intră în legătură cu consilierul nostru pentru informații legate de disponibilitate, servicii oferite și prețuri.

Aparat dentar mobil – cui i se recomandă?

Aparatele dentare mobile sunt recomandate mai ales copiilor cu vârste cuprinse între 6 și 12 ani pentru corectarea defectelor ortodontice sau de ocluzie. De cele mai multe ori, aparatul dentar mobil este recomandat de specialist ca o etapă premergătoare de tratament înainte de folosirea unui aparat dentar fix.

Aparatul dentar mobil are efecte pozitive atât asupra dentiției de lapte, cât și asupra celei definitive. El poate fi folosit și la vârsta maturității în cazul problemelor ortodontice minore (înghesuiri dentare, eliminarea spațiilor inestetice etc.), dar cel mai frecvent este indicat în tratamentul alinierii incorecte a dinților de lapte la copii pentru că la maturitate există riscul să nu se obțină rezultate satisfăcătoare.

În cazul copiilor, aparatul dentar mobil este recomandat de majoritatea specialiștilor pentru că este mai comod de purtat și poate fi personalizat în diverse culori atrăgătoare pentru cel mic.

Această opțiune de tratament este preferată și în cazul părinților pentru că ei vor reuși, astfel, să-l obișnuiască pe copil timpuriu cu purtarea aparatului dentar iar, dacă la maturitate va avea nevoie și de un aparat dentar fix, nu va fi o trecere atât de grea.

În plus, prin purtarea unui aparat dentar mobil la o vârstă fragedă pot fi preîntâmpinate și combătute afecțiunile ortodontice severe la maturitate și pot fi evitate procedurile invazive și dureroase, cum sunt extracțiile dentare.

De ce să aleg un aparat dentar mobil?

Aparatele dentare mobile aduc, în primul rând, avantajul costurilor, fiind o alternativă de corecție a problemelor ortodontice accesibilă chiar și pacienților cu un buget mai redus. Un alt avantaj este, bineînțeles, confortul personal al pacientului.

Pentru că poate fi îndepărtat oricând, presiunea pe maxilar este mai redusă, pacientul experimentează mai puține inconveniențe și nu îi este afectată încrederea în sine pentru că poate alege să poarte aparatul doar în anumite perioade ale zilei sau doar pe timpul nopții.

Mai mult, și din punct de vedere al îngrijirii, un aparat dentar mobil este mai ușor de curățat și igienizat, astfel că riscul de a dezvolta carii este mai scăzut.

Dezavantaje și riscuri

În cazul unui aparat dentar mobil, există riscul ca defectele ortodontice să nu poată fi corectate pe deplin iar specialistul să decidă că este nevoie de extinderea tratamentului prin purtarea unui aparat dentar fix. Aparatele dentare mobile sunt în general mai puțin precise ca cele clasice, fixe, de aceea nu se recomandă pentru corectarea unor anomalii dento-maxilare severe.

În cele mai multe cazuri, purtarea unui aparat dentar mobil este doar o etapă premergătoare în planul de tratament înainte de purtarea unui aparat dentar fix.

Cu toate acestea, aparatul dentar mobil oferă rezultate promițătoare pentru corectarea defectelor ortodontice la copii și nu se cunosc riscuri majore pentru micii pacienți, în afara disconfortului inițial la purtare.

Pentru că realiniază cu succes dinții de lapte ai celor mici, purtarea unui aparat dentar mobil va crea condițiile necesare pentru o dentiție permanentă sănătoasă și armonioasă și va preveni malocluziile.

Cât timp trebuie purtat un aparat dentar mobil?

Pentru ca tratamentul să dea rezultate, este indicat să purtăm un aparat dentar mobil cel puțin 20 ore din 24 cumulat (incluzând și orele din noapte).

Eficiența aparatului dentar mobil scade dacă pacientul nu urmează întocmai indicațiile medicului, existând riscul ca dinții să revină la poziția deficitară anterioară.

Image
Art of dental surgery.

SERVICII

Utile

CONTACT

dentrust-auriu.png