Augmentare osoasă
( adiție de os )
Ce trebuie să știi despre augmentarea osoasă ( adiție osoasă )
Augmentarea osoasă, grefarea sau adiția osoasă este necesară în situațiile de resorbție sau atrofie a oaselor maxilare ale pacientului (micșorarea volumului osului). Există numeroase cauze care pot duce la pierderea de os maxilar, de la boala parodontală la accidente și traumatisme sau extracții dentare care nu au fost urmate de înlocuirea dinților pierduți.
Augmentarea osoasă este un procedeu medical prin care se regenerează sau repară în mod natural osul pentru a putea susține implantul dentar, punțile dentare sau protezele dentare, după caz. Realizată în mod corespunzător de echipe de specialiști, folosind tehnici moderne și materiale biocompatibile, procedurile de adiție osoasă pot asigura o rată de succes mult mai mare a tratamentelor ulterioare de refacere a danturii, atât din punct de vedere estetic, cât și funcțional.
Rata de succes a unei astfel de proceduri depinde foarte mult de expertiza specialiștilor și de materialele utilizate, însă este la fel de important ca pacientul să respecte indicațiile din planul de tratament în privința igienei dentare sau consumului anumitor alimente.
Augmentarea osoasă are ca scop mărirea volumului osului prin adăugarea unor materiale înlocuitoare, biocompatibile.
Cu cât volumul osos disponibil este mai mare, cu atât medicul stomatolog și implicit pacientul au la dispoziție mai multe opțiuni de implanturi și restaurări dentare din care pot alege ulterior, cu o lungime și un diametru mai mare, fapt care conferă stabilitate și o rezistență crescută pe termen lung.
Programează-te acum într-una din locațiile noastre!
Intră în legătură cu consilierul nostru pentru informații legate de disponibilitate, servicii oferite și prețuri.
Cum ne pregătim pentru tratamentul de augmentare osoasă?
Înainte de începerea unei astfel de proceduri, medicul specialist trebuie mai întâi să trateze eventualele infecții și inflamații dentare, osoase sau gingivale de care suferă pacientul pentru ca tratamentul ulterior să se poată desfășura fără probleme.
Beneficiile procedurilor de augmentare osoasă
Adiția osoasă este necesară în primul rând pentru îmbunătățirea sănătății dento-maxilare - asigură o susținere mai bună a implanturilor dentare, contribuie la refacerea osul distrus în urma traumatismelor dentare, crește durata de viață a implanturilor dentare și a dinților naturali și îmbunătățește procesul de masticație.
Adiția osoasă oferă pacienților și beneficii de ordin estetic – se obține o dantură mult mai armonioasă care poate fi îngrijită mult mai ușor.
Ce presupune procedura de grefare osoasă?
În funcție de cantitatea de țesut pierdut, procedura de adiție osoasă se poate realiza într-o etapă sau în mai multe etape. Medicul chirurg începe prin a ridica gingia pacientului pentru a ajunge la osul maxilar, unde atașează materialul de adiție. După o perioadă de vindecare de câteva luni, se verifică starea intervenției cu ajutorul unei radiografii.
Procedura este complexă și poate dura câteva ore, însă pacientul este pus sub anestezie locală pentru a nu simți niciun disconfort. În cazuri extreme, se poate folosi și anestezia generală, însă aceste situații sunt rar întâlnite.
Pentru procedura de adiție osoasă se poate utiliza atât material osos de la pacient, cât și os artificial. Materialele de adiție naturale pot proveni de la pacient, pot fi recrutate din bănci de țesuturi osoase sau chiar de la alte specii, iar cele artificiale sunt alcătuite din materiale sintetice.
Indicații post-operatorii
Ca orice intervenție chirurgicală, și procedura de augmentare osoasă impune o perioadă de vindecare și ajustare pentru pacient. Aceasta poate varia ca durată în funcție de complexitatea procedurii și de cantitatea de os pierdut și înlocuit.
Pacienții pot simți un disconfort ușor după operație, de aceea specialiștii recomandă administrarea unor medicamente, însă vindecarea este relativ rapidă, mai ales dacă pacientul respectă cu strictețe indicațiile specialistului (respectarea igienei orale, evitarea fumatului și a consumului de alcool etc.).