Coroană dentară ceramică presată

Coroană dentară ceramică presată

Coroana dentară din ceramică presată, denumită și coroană integral ceramică este o lucrare protetică realizată fără suport metalic cu rolul de a reda funcția estetică și funcțională a dintelui afectat de caria dentară sau de boli parodontale.

Ea se obține prin topirea și presarea unui nucleu de porțelan la temperaturi înalte și prin adăugarea progresivă a mai multor straturi de porțelan, astfel că se obține o lucrare rezistentă, biocompatibilă și personalizată.

Din punct de vedere estetic, o coroană dentară ceramică presată este superioară altor tipuri de coroane dentare, cum sunt cele metalo-ceramice datorită proprietății unice a ceramicii de a reflecta lumina naturală.

Programează-te acum într-una din locațiile noastre!

Intră în legătură cu consilierul nostru pentru informații legate de disponibilitate, servicii oferite și prețuri.

Coroană dentară ceramică presată – care sunt avantajele?

Cel mai mare avantaj este, bineînțeles, cel cosmetic. O coroană dentară din ceramică presată este o lucrare care răspunde celor mai mari exigențe de ordin estetic, se pot obține zone cu transluciditate mai mare sau mai mică sau zone cu colorații specifice în funcție de cerințe sau de specificul danturii fiecărui pacient. Din acest motiv, ele sunt recomandate cel mai frecvent pentru restaurările dentare din zona frontală a maxilarului.

Spre deosebire de coroanele dentare metalo-ceramice care impun o procedură invazivă de șlefuire a dintelui cu pierdere mare de țesut dentar, în cazul unei coroane dentare din ceramică presată, cantitatea de dinte sacrificat se reduce semnificativ. Mai mult, în unele cazuri, este posibil să nu fie necesară șlefuirea deloc, ci să se poată trece direct la etapa de amprentare și restaurare dentară.

În plus, spre deosebire de metal, care poate genera reacții alergice în cazul anumitor pacienți, coroanele dentare din ceramică presată nu provoacă alergii și sunt în general tolerate bine de majoritatea pacienților. Contactul cu gingia se face doar prin ceramică, astfel că se elimină riscul de inflamație a gingiei dar și de respingere a lucrării.

În funcție de tipul de coroană din ceramică presată ales, pacientul poate avea parte în plus de alte beneficii. De exemplu, coroanele din ceramică presată emax au o rezistență mai mare la șocuri, dar și o durată de viață extinsă, dacă sunt îngrijite corespunzător.

Nu în ultimul rând, o coroană din ceramică presată are avantajul că nu își schimbă aspectul în timp ci își păstrează transparența și transluciditatea, fiind foarte greu de deosebit de dinții vecini, naturali.

Pentru că nu există un schelet metalic, contactul dintre coroană și dinte este crescut și nu va exista riscul deplasării lucrării, mai ales dacă s-a utilizat un adeziv de calitate pentru cimentarea lucrării.

Dezavantaje și contraindicații

Pentru că nu se bucură de același grad de rezistență la șocuri și presiune ca o coroană metaloceramică, de exemplu, coroanele dentare din ceramică presată nu sunt recomandate pentru restaurări în zona molarilor și a premolarilor pentru că există riscul de ciobire sau de fracturi.

Ele sunt contraindicate persoanelor care suferă de bruxism, tot din cauza presiunii mari la care ar fi supuse lucrările și nici nu pot fi folosite la realizarea punților dentare din cauza lipsei scheletului din metal necesar susținerii unor astfel de lucrări.

Un alt dezavantaj al acestui tip de restaurare protetică este costul mai ridicat față de coroanele metalice.

Image
Art of dental surgery.

SERVICII

Utile

CONTACT

dentrust-auriu.png