Coroană dentară metaloceramică semifizionomică

Coroană dentară metaloceramică semifizionomică

Coroanele dentare sunt lucrări protetice alcătuite din diverse materiale (metal, zirconiu, ceramică) cu scopul de a reda integritatea, funcționalitatea și estetica unui dinte afectat în proporție mare de caria dentară sau de alte afecțiuni care duc la pierderea semnificativă de țesut dentar.

Coroanele dentare acoperă suprafața vizibilă a dintelui și îndeplinesc aceleași funcții ca un dinte natural – vorbire, masticație, rezistență la șocuri etc.

Coroana dentară metaloceramică semifizionomică este un tip de coroană dentară alcătuit din două componente și materiale diferite – scheletul din metal și stratul exterior din ceramică. Atunci când folosim termenul semifizionomic sau coroană semifizionomică, ne referim la faptul că zona interioară alcătuită din metal rămâne vizibilă.

Cu toate acestea, o coroană dentară metaloceramică semifizionomică îmbină rezistența metalului cu aspectul estetic dat de ceramică și îndeplinește aceleași funcții ca varianta total fizionomică.

Programează-te acum într-una din locațiile noastre!

Intră în legătură cu consilierul nostru pentru informații legate de disponibilitate, servicii oferite și prețuri.

Coroană dentară metaloceramică semifizionomică – avantaje și dezavantaje

Câteva dintre avantajele semnificative ale unei astfel de coroane dentare sunt în primul rând rezistența și stabilitatea. Coroana dentară metaloceramică semifizionomică are o durată de viață cuprinsă între 7 și 10 ani, dacă este îngrijită corespunzător.

Metalul este recunoscut pentru rezistența sa, un lucru deosebit de important, mai ales în zona molarilor și în zonele laterale ale maxilarului în general, unde presiunea la masticație este foarte mare. În plus, metalul este și un material biocompatibil.

Din punct de vedere estetic, o coroană dentară metaloceramică semifizionomică este superioară coroanei clasice, alcătuită în totalitate din metal, dar este mai puțin estetică decât o coroană din zirconiu sau porțelan. Nuanța coroanei este aleasă în funcție de dantura naturală a pacientului pentru a se asigura o potrivire cât mai armonioasă, iar rezultatul final este de o estetică medie.

Un alt avantaj este faptul că o coroană dentară metaloceramică semifizionomică își păstrează culoarea în timp, datorită stratului exterior de ceramică.

Astfel, pentru pacienții preocupați de rezistență și stabilitate la un preț accesibil, aceasta este opțiunea ideală, însă ea ar putea să nu fie agreată de pacienții preocupați de estetic.

Deși își păstrează culoarea în timp, după o perioadă îndelungată de purtare, odată cu retracția gingiei, pe coroana metaloceramică va apărea o dungă închisă la culoare, inestetică. Mai mult, riscul de desprindere sau ciobire a porțiunii ceramice care acoperă coroana este destul de mare în timp.

Un alt dezavantaj este faptul că inserarea acestei coroane dentare este precedată de o procedură dureroasă de șlefuire a dinților înainte de preluarea amprentei dentare și trimiterea ei către laborator, iar cantitatea de dinte sănătos sacrificată este mai mare decât în cazul unei coroane din zirconiu, de exemplu.

Cui i se recomandă o coroană dentară metaloceramică semifizionomică?

Un candidat potrivit pentru o coroană dentară este în general orice persoană care vrea să protejeze un dinte fragil care a fost afectat în mod repetat de caria dentară sau de alte afecțiuni. Coroana dentară metaloceramică semifizionomică este o alegere avantajoasă în special pentru pacienții care au nevoie de o reconstrucție dentară în zona molarilor și a premolarilor pentru că metalul oferă o rezistență superioară la șocuri față de alte materiale.

În urma unor investigații, medicul stomatolog poate sfătui pacientul în privința alegerii coroanei dentare potrivite în funcție de specificul cazului său, de preferințele personale, de buget, dar și de criteriile importante pentru el (estetică, funcționalitate, rezistență etc.).

Image
Art of dental surgery.

SERVICII

Utile

CONTACT

dentrust-auriu.png