Coroană dentară pe implant

Coroană dentară pe implant

De-a lungul vieții, mulți factori pot duce la pierderea unuia sau mai multor dinți, de la infecții dentare, la boli parodontale sau carii netratate. Cea mai recomandată soluție de către specialiști pentru înlocuirea unui dinte este implantul dentar. Rolul său este de a susține viitoarele lucrări dentare, cum este o coroană pe implant sau o punte dentară.

Coroana dentară pe implant este un dispozitiv protetic folosit pentru acoperirea totală a unui implant dentar, cu redarea funcțiilor estetice și funcționale ale dintelui și este de regulă o parte integrantă a planului de tratament cu implant dentar.

Coroana dentară pe implant poate fi alcătuită din mai multe materiale și combinații de materiale (metal, ceramică, zirconiu, material acrilic), poate fi provizorie sau permanentă, poate fi confecționată folosind un schelet îmbrăcat într-un material exterior (ex: coroana metaloceramică total fizionomică pe implant sau coroana dentară ceramică schelet zirconiu pe implant) sau poate fi confecționată prin presare, fără a mai fi necesar un schelet de susținere (coroană dentară ceramică presată pe implant).

Programează-te acum într-una din locațiile noastre!

Intră în legătură cu consilierul nostru pentru informații legate de disponibilitate, servicii oferite și prețuri.

Există diferențe între o coroană dentară clasică și o coroană dentară pe implant?

O coroană dentară, în general, are mai multe sfere de aplicabilitate, de la redarea aspectului estetic și funcțional al dinților până la acoperirea unui implant dentar. Nu există diferențe în privința materialelor din care sunt confecționate coroanele dentare clasice sau coroanele dentare pe implant, dar există diferențe în ceea ce privește procedura de inserare a lucrărilor și tehnicile utilizate de specialist.

De exemplu, o coroană dentară clasică menită să salveze un dinte afectat de caria dentară sau de boli parodontale este aplicată prin cimentare doar după șlefuirea dintelui sănătos și prelevarea amprentei dentare a pacientului.

În schimb, o coroană dentară pe implant este aplicată fie prin cimentare, fie prin înșurubare și este de regulă ultima etapă dintr-un tratament protetic mai mare.

Când se recomandă o coroană dentară pe implant?

O coroană dentară pe implant se recomandă cel mai frecvent pacienților care și-au înlocuit un dinte pierdut prin procedura de implant dentar, ca etapă de finalizare a tratamentului după aplicarea bontului protetic de susținere. Există situații în care fizionomia pacientului, caracteristicile maxilarului și ale dinților alăturați permit inserarea mai multor coroane dentare pe implant, una lângă cealaltă.

Reușita oricărei lucrări dentare pe implant (punte, coroană etc.) depinde foarte mult de calitatea țesuturilor pacientului și de cantitatea de os existentă. Doar specialistul este cel care poate determina, în urma unor investigații, dacă un candidat este potrivit pentru o coroană pe implant sau altă lucrare dentară pe implant.

Cui nu i se recomandă o coroană dentară pe implant?

Dacă pacientul a suferit resorbții osoase severe în urma extracțiilor sau ca urmare a bolilor parodontale, este posibil ca o astfel de lucrare să nu fie recomandată.

În plus, această restaurare protetică este contraindicată și persoanelor care au probleme cardiace sau care au suferit accidente vasculare cerebrale recente.

Ce tipuri de coroane dentare pe implant pot alege?

Grație progreselor înregistrate în domeniul stomatologiei per ansamblu, dar și al esteticii și proteticii dentare, pacienții au la dispoziție mult mai multe opțiuni pentru finalizarea procedurii de implant dentar. Iată doar câteva dintre coroanele dentare pe implant pe care le pot alege pacienții și cele mai importante avantaje ale acestora:

  1. Coroana metaloceramică total fizionomică pe implant

Este o coroană dentară realizată dintr-un schelet de susținere din metal nobil (aur, argint) sau nenobil (crom, nichel) și un strat exterior de ceramică. Fiind o coroană total fizionomică, scheletul de metal este ascuns.

Este o coroană foarte rezistentă, metalul fiind unul dintre cele mai durabile materiale utilizate în stomatologie și este indicată acoperirii implanturilor din zonele laterale ale maxilarului sau din zona molarilor și a premolarilor, pentru că rezistă foarte bine la șocuri și la presiunea exercitată asupra dinților la masticație.

O coroană metaloceramică total fizionomică pe implant este folosită ca restaurare protetică definitivă sau permanentă, are o durată de viață extinsă și o estetică medie.

  1. Coroană dentară ceramică presată pe implant

Este o coroană pe implant realizată printr-o tehnologie nouă în stomatologie – presarea porțelanului la temperaturi înalte și folosirea sa atât la exterior, cât și ca nucleu al lucrării, eliminându-se necesitatea unui suport metalic.

Este una dintre cele mai estetice opțiuni la care poate apela un pacient datorită translucidității și transparenței ceramicii și a posibilității de a obține lucrări aproape identice ca aspect cu dinții vecini. Se recomandă cel mai frecvent pentru acoperirea implanturilor din zona frontală a danturii și are un grad mare de acceptare în rândul pacienților, dar nu are aceeași rezistență ca o coroană dentară metaloceramică total fizionomică pe implant.

  1. Coroană dentară ceramică schelet zirconiu pe implant

Zirconiul este din ce în ce mai folosit în stomatologie ca alternativă la coroanele metaloceramice. O coroană dentară ceramică pe implant cu un schelet de zirconiu este una dintre cele mai estetice, dar și rezistente și precise lucrări pe care le poate alege un pacient datorită translucidității și biocompatibilității materialelor.

Zirconiul are marele avantaj că nu corodează și nu își schimbă aspectul, în timp ce o coroană metaloceramică va căpăta un aspect inestetic odată cu retracția gingiei. Costurile unei astfel de lucrări sunt, însă, ceva mai mari.

  1. Coroane metalo-compozite pe implant

Ne referim la o serie de coroane dentare de buget, recomandate mai degrabă pentru zona frontală a maxilarului, neavând o rezistență atât de mare ca o coroană integral metalică sau metaloceramică. Nu este recomandată de toți specialiștii iar tendința este de a le înlocui cu cele din zirconiu.

  1. Coroane acrilice pe implant

Sunt coroane dentare recomandate doar pentru restaurări provizorii pentru ca medicul să testeze compatibilitatea cu implantul dentar înainte de aplicarea unei coroane dentare definitive. Au un cost relativ redus, dar și o rezistență scăzută.

De ce să aleg o coroană dentară pe implant?

O coroană dentară pe implant permite finalizarea unui tratament protetic cu implant dentar, dacă este provizorie permite masticația, vorbirea și testarea compatibilății cu implantul dentar până la realizarea unei lucrări definitive, iar dacă este permanentă redă cu fidelitate toate funcțiile estetice și funcționale ale dinților.

Tehnologia care stă la baza realizării unei astfel de lucrări a evoluat foarte mult, astfel că în prezent coroanele dentare pe implant se realizează prin tehnologia computerizată CAD/CAM, iar gradul de precizie și de acceptare a acestora crește semnificativ, la fel și confortul oferit pacienților.

O coroană dentară pe implant definitivă arată și se simte exact ca un dinte natural, poate fi personalizată până la cele mai mici detalii, de la formă la culoare iar, dacă este confecționată din materiale biocompatibile, nu provoacă alergii sau iritații ale gingiei.

În plus, alegerea unei coroane dentare pe implant pentru finalizarea tratamentului de implant dentar asigură stabilitate lucrării și nu permite dinților din jur să migreze în spațiul liber rămas.

Cât timp pot purta o coroană dentară pe implant?

Dacă este îngrijită corespunzător, o coroană dentară pe implant poate rezista până la 10-15 ani. Durata de viața este dată atât de obiceiurile pacientului (îngrijirea orală, absența sau prezența tabieturilor – fumatul, consumul de cafea sau băuturi alcoolice, consumul anumitor alimente tari sau dure), cât și de materialele din care este confecționată coroana.

Fiecare pacient va primi un plan de tratament personalizat iar specialistul îi va oferi câteva indicații pe care trebuie să le respecte pentru a menține coroana dentară pe implant în cea mai bună stare pe termen lung.

Image
Art of dental surgery.

SERVICII

Utile

CONTACT

dentrust-auriu.png