Detartraj cu ultrasunete

Detartraj cu ultrasunete

Detartrajul este o procedură medicală prin care se îndepărtează placa bacteriană și depunerile de tartru. Acest tratament se poate realiza folosind instrumente manuale sau mecanice. Detartrajul se realizează la cabinetul stomatologic și este esențial pentru fiecare dintre noi să apelăm periodic la un tratament profesionist deoarece tartrul dentar netratat poate duce în timp la apariția bolilor parodontale și aderă la lucrări protetice sau aparate ortodontice.

Tartrul se formează prin mineralizarea plăcii bacteriene iar anumiți factori de alimentație pot favoriza apariția sa (consumul unor alimente bogate în calciu, fosfor, proteine sau glucide). În stadii avansate, tartrul subgingival devine foarte aderent și nu poate fi îndepărtat doar prin simpla utilizare a aței dentare și prin periaj, de aceea o soluție eficientă de prevenție, dar și de îndepărtare a tartrului deja instalat și a plăcii bacteriene este detartrajul profesionist.

Programează-te acum într-una din locațiile noastre!

Intră în legătură cu consilierul nostru pentru informații legate de disponibilitate, servicii oferite și prețuri.

Tipuri de detartraj

  • Detartrajul manual – se realizează cu ajutorul unor instrumente speciale (chiurete de detartraj, pile, chiurete universale) și este urmat de regulă de tratamente cu antibiotice pentru pacienți, fiind o procedură dureroasă și care implică sângerări
  • Detartrajul cu ultrasunete – se folosește mai degrabă pentru îndepărtarea tartrului supragingival și mai puțin pentru cel subgingival și implică utilizarea unor aparate specifice, moderne care oferă rezultate superioare în ceea ce privește îndepărtarea tartrului. În plus, detartrajul cu ultrasunete este mult mai puțin dureros și invaziv pentru pacienți, astfel că este o soluție pentru care optează din ce în ce mai multe persoane

Detartrajul cu ultrasunete – informații relevante

Detartrajul cu ultrasunete este o procedură modernă și sigură prin intermediul căreia placa bacteriană și tartrul pot fi îndepărtare fără lezarea gingiilor sau limbii.  

Această procedură se poate realiza și într-o singură ședință de tratament. Rezultatul este netezirea suprafețelor și îndepărtarea completă a reziduurilor plăcii bacteriene, chiar și în locurile greu accesibile.

Este recomandat ca pacienții să se prezinte la o ședință de detartraj profesionist cu ultrasunete măcar o dată la 6 luni pentru a preveni cariile sau afecțiunile gingivale, iar cei care au implanturi dentare măcar o dată la 4 luni, însă aceste sugestii sunt pur orientative. Medicul stomatolog este cel mai în măsură să ofere indicațiile necesare în ceea ce privește frecvența detartrajului în funcție de fiecare caz în parte.

Detartrajul cu ultrasunete este indicat persoanelor care suferă de tartru supragingival sau pete colorate pe smalț, dar mai ales suferinzilor de hemofilie pentru care detartrajul manual nu este o opțiune viabilă.

Însă, există și persoane pentru care nu este indicat detartrajul cu ultrasunete – cei cu boli de inimă, copiii mici sau pacienții cu boli contagioase.

Cum se realizează detartrajul cu ultrasunete?

Această procedură se realizează cu ajutorul unui dispozitiv special atașat de un aparat cu ultrasunete (piezoelectric sau magnetostrictiv) și are o durată mai scurtă față de detartrajul manual.

Vibrațiile ultrasonice curăță dinții și reușesc să îndepărteze mult mai rapid reziduurile de pe suprafața acestora. Aparatul dislocă blocurile de tartru supragingivale, dar și subgingivale iar jeturile de apă spală fragmentele desprinse și evită supraîncălzirea dintelui. Procedura este minim invazivă pentru pacienți, nu implică folosirea anesteziei locale, se desfășoară rapid și sigur și nu afectează structura dintelui.

Rezultatul detartrajului este o suprafață netedă care nu va favoriza depunerea plăcii bacteriene și a tartrului în viitor.

Indicații suplimentare post-tratament

După finalizarea tratamentului de detartraj cu ultrasunete, este recomandată evitarea băuturilor reci sau calde și utilizarea unei ape de gură speciale pentru grăbirea procesului de vindecare a gingiilor.

Image
Art of dental surgery.

SERVICII

Utile

CONTACT

dentrust-auriu.png