Extracție dinți incluși

Extracție dinți incluși

Există numeroși factori care determină creșterea incorectă a dinților la diverse categorii de pacienți. Problema dinților incluși afectează atât dentiția temporară (la copii – dinții de lapte), cât și cea definitivă.

Prin dinți incluși înțelegem dinții blocați în os care nu pot erupe corect pe arcadă din mai multe motive, lipsa spațiului fiind cel mai frecvent. Această problemă apare cel mai des la caninii de pe arcada superioară sau la molarul de minte.

Pentru că dinții incluși pot cauza diverse afecțiuni dento-maxilare, disconfort sau probleme ortodontice, în foarte multe cazuri este recomandată extracția, dacă s-au epuizat celelalte opțiuni de tratament.

Programează-te acum într-una din locațiile noastre!

Intră în legătură cu consilierul nostru pentru informații legate de disponibilitate, servicii oferite și prețuri.

Care sunt cauzele erupției neconforme a dinților?

Mai mulți factori pot duce la apariția dinților incluși, de la traumatisme la factori ereditari, rahitism, dezvoltare neconformă a maxilarului, lipsă de vitamina D sau malnutriție.

O altă cauză des întâlnită este lipsa spațiului de erupție al dintelui pe arcadă.

Ce se poate face?

În majoritatea cazurilor, se recomandă mai întâi o intervenție chirurgicală de descoperire a dintelui inclus, prin care medicul specialist încearcă să creeze spațiul necesar pentru ca dintele respectiv să erupă cum trebuie pe arcadă. Dacă această intervenție este realizată cu succes, pacientul poate urma un tratament ortodontic.

Însă, în cazurile mai complicate în care nu se poate corecta erupția greșită pe cale chirurgicală, se recomandă extracția și apoi inserarea unui implant dentar în locul descoperit.

Extracție dinți incluși – când se recomandă?

Molarii de minte incluși sunt cei care cauzează cele mai multe probleme pentru pacienți – risc crescut de carii și boli parodontale, inflamații ale gingiei și înghesuirea dinților din jur sunt doar câteva dintre acestea. O altă boală destul de gravă care poate fi cauzată de măselele de minte incluse este pericoronarita, o infecție a gingiei cauzată de acumularea bacteriilor în zona erupției parțiale. Cel mai frecvent, în cazul molarilor de minte incluși, se recomandă extracția.

Și caninii incluși pot cauza probleme ortodontice. În cazul acestora, se recomandă întâi expunere chirurgicală și tratament ortodontic, extracția fiind mai degrabă o ultimă măsură în cazul în care celelalte scheme de tratament au dat greș.

La unii pacienți, un dinte inclus poate să nu prezinte simptome iar pacientul nici să nu știe că îl are. Medicul specialist este cel care poate afla, în baza unor investigații cum sunt radiografiile panoramice, dacă un pacient are dinți incluși și care este cea mai bună soluție de tratament.

Majoritatea specialiștilor recomandă extracția în cazul dinților incluși chiar dacă la prima vedere nu cauzează probleme pentru că se pot preveni afecțiunile viitoare.

Extracție dinți incluși – avantaje și riscuri

Procedura de extracție a dinților incluși poate fi invazivă și dureroasă, însă ea aduce cu sine avantaje pe termen lung în cazul pacienților pentru care, doar prin îndepărtarea dintelui problematic, se poate crea spațiul necesar pe arcadă. Corectarea erupției incorecte a dinților prin extracție și, ulterior implant dentar, poate preîntâmpina afecțiunile ortodontice viitoare, precum și problemele cauzate de ocluzia greșită.

Realizată de un specialist cu experiență, această procedură are un grad de risc scăzut. Se recomandă să se înceapă tratamentul cât mai devreme în cazul dinților incluși pentru că, odată cu înaintarea în vârstă, va fi mai greu să încadrăm un dinte inclus pe arcadă prin alte metode, iar singura soluție va fi extracția, urmată de implant.

Image
Art of dental surgery.

SERVICII

Utile

CONTACT

dentrust-auriu.png