Gutieră bruxism

Gutieră bruxism

Bruxismul sau scrâșnitul dinților poate afecta pe oricine, indiferent de vârstă. El se poate manifesta atât în timpul zilei, cât și în timpul nopții (bruxism nocturn), este un obicei involuntar, greu de controlat doar prin voință proprie.

Pentru a preveni deteriorarea danturii, medicii specialiști recomandă cel mai frecvent utilizarea unei gutiere pentru bruxism.

Programează-te acum într-una din locațiile noastre!

Intră în legătură cu consilierul nostru pentru informații legate de disponibilitate, servicii oferite și prețuri.

Cum apare bruxismul și cum se manifestă?

Specialiștii nu au putut determina o cauză exactă a apariției tuturor cazurilor de bruxism. Se știe, însă, că poate fi determinat atât de stres sau factori emoționali, cât și de folosirea anumitor medicamente care pot da dependență sau efecte secundare, cum sunt antidepresivele sau antipsihoticele. Mai mult, și anumite afecțiuni cum este anxietatea sau obiceiuri legate de stilul de viață (excesul de cofeină sau de fumat) pot favoriza apariția bruxismului.

Dacă se manifestă nocturn, pacienții vor simți disconfort și vor observa alte simptome la trezire – dureri de mandibulă, uzură a dinților sau smalț erodat. Bruxismul mai poate fi favorizat și de malocluzii sau de poziția greșită a anumitor dinți care pun presiune pe maxilar – corectarea defectelor ortodontice poate fi un pas în planul de tratament al bruxismului.

Cum afectează bruxismul sănătatea orală?

Find un comportament involuntar, pe timpul nopții, mai ales, bruxismul afectează semnificativ sănătatea dento-maxilară pe termen lung dacă nu este tratat. Pentru că pacientul este inconștient pe durata somnului, scrâșnitul din dinți ore întregi poate duce la deteriorarea acestora, probleme de articulații, amorțirea maxilarului sau chiar dureri de cap.

O gutieră pentru bruxism este recomandată mai ales în cazurile severe. Ea nu stopează obiceiul pacientului dar reușește să țină sub control consecințele bruxismului asupra sănătății orale, protejând maxilarul și dinții.

Cum funcționează o gutieră pentru bruxism?

Gutiera pentu bruxism este un dispozitiv mobil din plastic transparent sau colorat care se aplică pe una dintre arcadele dentare sau pe ambele (în funcție de caz) pentru a proteja dantura pacientului de scrâșnitul din dinți diurn sau nocturn. Rolul său este de a stopa contactul direct dintre dinți și de a reduce tensiunea la nivelul maxilarului și al gâtului.

Gutierele pentru bruxism reprezintă cea mai eficientă metodă de tratament pentru scrâșnitul dinților, fiind recomandată de majoritatea specialiștilor. Un tratament pe termen lung cu o gutieră pentru bruxism poate proteja atât integritatea dinților naturali, cât și a lucrărilor dentare (implanturi, coroane, fațete etc.).

Cum aleg o gutieră pentru bruxism?

Aceste dispozitive pot fi procurate și din farmacii, însă recomandarea noastră este să mergeți la un cabinet stomatologic și, în urma unei consultații, să vi se confecționeze o gutieră pentru bruxism personalizată pentru dantura dumneavoastră, în conformitate cu gravitatea manifestărilor. Unele gutiere pentru bruxism pot fi confecționate dintr-un plastic mai moale sau mai dur.

După prelevarea amprentei dentare, pacientului i se va confecționa o gutieră pentru bruxism care să nu provoace disconfort și care să se integreze perfect în cavitatea orală, spre deosebire de variantele de gutiere din farmacii, care nu asigură o potrivire perfectă.

Este recomandat ca pacientul să revină la cabinet după purtarea unei gutiere pentru bruxism, fie la 30 zile, fie la 60 sau 90 zile pentru a vedea dacă necesită înlocuire.

În afara tratamentului stomatologic, bruxismul mai poate fi ameliorat și prin terapii complementare (ședințe de relaxare sau de kinetoterapie).

Image
Art of dental surgery.

SERVICII

Utile

CONTACT

dentrust-auriu.png