Parodontoza

Ce trebuie să știi despre parodontoză

Parodontoza sau boala parodontală este o afecțiune cronică a cavității bucale. Aceasta afectează atât gingia, cât și țesuturile de susținere ale dintelui. În timp, dacă boala nu este depistată și tratată corespunzător, ea poate duce la pierderea dinților.

Parodontoza poate afecta orice persoană, indiferent de vârstă și este una dintre cele mai răspândite afecțiuni la nivel global.

Parodontoza este o afecțiune infecțioasă și este cauzată de placa dentară și de flora microbiană. În prima fază, pacientul afectat poate dezvolta gingivită (inflamația gingiei), iar dacă acesta nu se prezintă la cabinetul stomatologic, boala evoluează și începe să afecteze structurile profunde ale dinților și gingiilor, inclusiv osul alveolar. De la instalarea parodontitei superficiale se ajunge la parodontita profundă care poate cumula cu pierderea totală a dinților, în lipsa tratamentului adecvat.

După cum știm cu toții, bateriile prezente în cavitatea bucală favorizează apariția plăcii dentare și a tartrului. De aceea, este indicat să respectăm cu strictețe principiile de bază ale igienei orale (periaj dentar și folosirea zilnică a aței dentare) pentru că odată depus tartrul pe dinți, el poate fi dificil de îndepărtat.

Dacă se ajunge la o astfel de situație, detratrajul profesionist este o soluție pentru îndepărtarea tartrului și prevenirea instalării afecțiunilor parodontale.

Programează-te acum într-una din locațiile noastre!

Intră în legătură cu consilierul nostru pentru informații legate de disponibilitate, servicii oferite și prețuri.

Parodontoza – factori de risc

Cauza principală a parodontozei este placa dentară, însă există un cumul de factori diverși care trebuie luați în calcul de asemenea, de la cei de natură genetică, endocrină sau de mediu, până la anomalii dento-maxilare sau factori care țin de stilul de viață (obiceiuri alimentare, vicii etc.).

Persoanele cele mai predispuse să dezvolte parodontoză sunt fumătorii, persoanele cu tartru și placă bacteriană în stare avansată sau care suferă de boli cronice (diabet zaharat, anemie, leucemie etc.).

Semne ale apariției parodontozei

Câteva dintre semnele care pot sugera apariția unei boli parodontale sunt depunerile de tartru, inflamarea gingiilor, retragerea gingiei sau respirația urât mirositoare. Cu cât depistăm aceste semne mai repede și ne prezentăm la cabinetul stomatologic, cu atât putem stopa evoluția bolii în timp util.

Parodontoza evoluează în trei stadii – gingivita, parodontoza superficială și parodontita profundă, de aceea este esențial să intervenim încă de la primele semne.

Putem preveni apariția și evoluția parodontozei?

Find o afecțiune care evoluează progresiv, parodontoza poate fi prevenită printr-o igienă orală impecabilă, prin periajul zilnic și folosirea aței dentare. În plus, pentru un grad mai mare de securitate, este indicat să apelăm și la tratamente profesioniste de curățare a dinților la cabinetul stomatologic.

Este important de menționat faptul că parodontoza netratată nu afectează doar sănătatea dento-maxilară. Bacteriile care duc la apariția parodontozei pot ajunge și la inimă, declanșând inflamații sau chiar infarct. În plus, ele pot favoriza și apariția pneumoniei, de aceea este esențial să începem procedura de tratament cât mai devreme.

Cum tratăm parodontoza?

În funcție de specificul fiecărui caz și de gradul de evoluție al afecțiunii, medicul stomatolog este cel care stabilește un plan de tratament personalizat. Acesta are rolul de a elimina infecția și de a preveni distrugerea țesuturilor. Tratamentul parodontozei include proceduri ca detartrajul (proces prin care se elimină tartrul și bacteriile de pe dinți și de sub gingie) sau administrarea de antibiotice. În cazurile de parodontoză avansată, se recurge la tratamente chirurgicale (operații cu lambou, adiții osoase etc.).

Image
Art of dental surgery.

SERVICII

Utile

CONTACT

dentrust-auriu.png