Proteză scheletată

Proteză scheletată

Există un cumul de factori care duc, în timp, la pierderea dinților, de la afecțiuni gingivale netratate la traumatisme. Câteva soluții recomandate în cazul edentațiilor parțiale sau totale sunt implanturile dentare sau protezele.

Proteza scheletată este o alternativă de tratament pentru pacienții care și-au pierdut o parte din dinți și nu pot apela la implant dentar din diverse motive (os insuficient, boli cardiace, diabet sau probleme ortodontice).

O proteză scheletată este o lucrare dentară care cuprinde atât elemente fixe, cât și mobile. Ea este alcătuită dintr-un schelet din metal care se ancorează cu ajutorul unor magneți, capse sau alte elemente de susținere.

Programează-te acum într-una din locațiile noastre!

Intră în legătură cu consilierul nostru pentru informații legate de disponibilitate, servicii oferite și prețuri.

Proteză scheletată – care sunt avantajele?

Proteza scheletată aduce, în primul rând, avantajul costurilor. Spre deosebire de o restaurare dentară completă folosind implanturi dentare, varianta unei proteze scheletate este mai ieftină.  Un alt avantaj semnificativ al acesteia este durata mai redusă a tratamentului – între 3 și 4 săptămâni față de câteva luni în cazul implanturilor dentare.

Durata de viață a unei proteze scheletate este una mare, ele fiind cel mai frecvent folosite ca lucrări permanente.

Și din punct de vedere estetic, o proteză dentară scheletată aduce avantaje pentru că partea metalică este mascată, iar nimeni nu va ști că pacientul poartă o proteză atunci când zâmbește sau râde. Mai mult, în realizarea unei proteze scheletate, nuanța dinților va fi aleasă în conformitate cu nuanța naturală a dinților rămași, astfel că diferențele de estetică dentară vor fi insesizabile, atât pentru pacient, cât și pentru cei din jur.

Din punct de vedere funcțional, câteva dintre avantajele unei proteze dentare scheletare sunt confortul, rezistența crescută, stabilitatea și îmbunătățirea masticației și a fizionomiei pacientului.

Deși are și părți fixe, proteza dentară scheletată este o lucrare parțial mobilă, ea poate fi dată jos oricând pentru igienizare și aduce în plus avantajul de a fi mai ușor de suportat pentru pacient față de o proteză dentară clasică.

O proteză scheletată este recomandată și pentru evitarea afecțiunilor dinților rămași sau ale gingiilor și poate preveni parodontoza. În același timp, ea reduce resorbția osoasă.

În ceea ce privește îngrijirea unei proteze scheletate, există și aici avantaje. Fiind mobilă, ea este ușor de igienizat prin periere și folosirea unei soluții de curățare speciale.

Dezavantaje și riscuri

Ca orice lucrare dentară complexă, și în cazul unei proteze scheletate, pacientul trebuie să treacă de o perioadă de adaptare și acomodare. Aceasta este mai mare ca durată față de perioada de acceptare a implantului dentar, ceea ce poate fi un dezavantaj pentru unii pacienți. Însă, protezele scheletate sunt acceptate mai ușor față de protezele clasice.

Pentru că aceste proteze scheletate sunt complexe din punct de vedere al construcției, ele necesită expertiză specială din partea laboratorului de tehnică dentară, dar și echipamente și tehnici specifice. De aceea, costul unei astfel de lucrări este mai mare față de proteza clasică.

Când este recomandată o proteză scheletată?

Medicul specialist este cel care decide, în baza unei consultații și a altor investigații, dacă un pacient este un candidat bun pentru o proteză scheletată. În general, ea este recomandată pacienților care nu pot apela la implantul dentar pentru tratamentul edentațiilor parțiale.

După evaluarea stării gingiilor și a dinților, specialistul decide dacă pacientul poate beneficia de pe urma unei proteze scheletate, folosindu-se de dinții care au rămas. Înainte de etapa propriu-zisă de confecționare a unei proteze scheletate, se vor trata orice probleme dentare (în cazul dinților restanți) sau gingivale pentru că acestea sunt țesuturile care vor susține viitoarea lucrare.

Image
Art of dental surgery.

SERVICII

Utile

CONTACT

dentrust-auriu.png