Proteză totală acrilică

Proteză totală acrilică

Protezele dentare reprezintă cea mai uzuală metodă de tratament pentru substituirea dinților pierduți. Protezele parțiale sunt indicate în situațiile în care pacientul are un număr redus de dinți absenți, în timp ce protezele totale sunt destinate tratamentului edentațiilor totale.

Protezele pot fi clasificate în funcție de mobilitate (fixe sau mobile), dar și în funcție de materialul folosit sau de structură (acrilice, cu schelet metalic, pe implanturi etc.).

Programează-te acum într-una din locațiile noastre!

Intră în legătură cu consilierul nostru pentru informații legate de disponibilitate, servicii oferite și prețuri.

Ce este o proteză totală acrilică?

Protezele acrilice pot fi clasificate în proteze parțiale (atunci când mai există dinți restanți pe arcada pacientului) sau totale (atunci când înlocuiesc toți dinții pierduți).

Proteza totală acrilică substituie toți dinții pierduți, atât de pe maxilarul superior, cât și de pe maxilarul inferior, este o lucrare protetică mobilă menită să-i ofere pacientului un confort sporit la masticație și vorbire, dar și să-i redea estetica și funcționalitatea zâmbetului.

Proteza totală acrilică este alcătuită din rășini acrilice, putând incorpora și compozit sau ceramică și are un preț relativ scăzut față de alte tipuri de lucrări dentare.

Cui i se recomandă o proteză totală acrilică?

Această lucrare este destinată îndeosebi pacienților care au suferit mai multe extracții dentare sau traumatisme sau care și-au pierdut întreaga dantură din cauza bolii parodontale sau a infecțiilor netratate.

În plus, proteza acrilică totală este o alternativă și pentru pacienții care din diverse motive nu pot apela la implant (structură osoasă fragilă, lipsa spațiului, diabet, afecțiuni hepatice etc.), la punți fixe sau proteze scheletate.

Din ce este alcătuită o proteză totală acrilică?

Proteza totală acrilică este alcătuită dintr-un schelet sau baza protezei și dinții falși. Cel mai frecvent, materialele care intră în alcătuirea unei astfel de lucrări sunt rășinile acrilice și compozitul, datorită rezistenței și a esteticii superioare oferite.

Baza protezei este realizată din acrilat roz pentru a imita cât mai bine aspectul gingiilor pacientului, iar dinții falși pot fi realizați din acrilat, compozit sau ceramică.

Cum se realizează o proteză totală acrilică?

În urma consultului și a altor investigații, dacă specialistul determină că singura soluție de tratament este o proteză totală acrilică, primul pas este prelevarea amprentei pacientului. Ea cuprinde o imagine completă a danturii, de la arcade la țesuturi moi.

Această amprentă este ulterior trimisă la laboratorul de tehnică dentară. Pentru a obține o lucrare cât mai asemănătoare cu dantura naturală a pacientului, în cazul edentațiilor totale, specialistul îi poate solicita acestuia să aducă poze mai vechi din perioada în care zâmbetul era complet pentru o și mai mare acuratețe, de la forma dinților la variațiile de culoare.

În cazul unei proteze acrilice, culoarea materialului va fi aleasă pentru a se potrivi cât mai bine cu nuanța naturală a dinților pacientului.

Care este perioada de acomodare și acceptare a protezei totale acrilice?

Orice restaurare dentară totală impune o perioadă de recuperare, dar și de acomodare și acceptare a noii lucrări. În cazul unei proteze totale acrilice, timp de 2-4 săptămâni de la inserarea lucrării, pacientul este încurajat să experimenteze masticația, vorbirea și compatibilitatea generală a lucrării cu țesuturile sale. În această perioadă, pot apărea leziuni minore ale gingiilor pe care specialistul le va trata la cabinet.

Este firesc ca pacientul să simtă disconfort sau jenă la început dar aceste senzații vor dispărea de la sine dacă lucrarea a fost realizată corespunzător și dacă pacientul a respectat întocmai indicațiile din planul de tratament (evitarea alimentelor lipicioase, tari și crocante, igienizarea corespunzătoare a lucrării, prezentarea la cabinet pentru adaptarea protezei etc.).

Image
Art of dental surgery.

SERVICII

Utile

CONTACT

dentrust-auriu.png