Radiologie dentară

Radiologie dentară

Radiografiile dentare sunt necesare pentru ca medicul stomatolog să obțină o imagine clară, de profunzime asupra oricărei probleme dentare și a putea stabili un diagnostic corect.

Radiografiile dentare sunt instrumente esențiale pentru buna desfășurare a activității oricărui specialist și pentru oferirea unui act medical de calitate tuturor pacienților, dat fiind faptul că există o serie de afecțiuni dentare care nu pot fi depistate decât cu ajutorul radiografiilor (fracturile dentare, cariile interdentare, leziunile profunde ale țesuturilor dentare, infecțiile, starea unor lucrări etc.)

Radiografia dentară face parte dintr-o suită mai mare de examene complementare realizate de medicul stomatolog pentru a putea concepe un plan de tratament complet și a putea vizualiza detalii importante care nu pot fi observate cu ochiul liber.

Grație progresului înregistrat în domeniul radiologiei dentare, radiografiile au devenit un instrument viabil, care oferă un grad mai mare de claritate și precizie, iar cantitatea de radiații la care este supus pacientul a scăzut semnificativ.

 

Programează-te acum într-una din locațiile noastre!

Intră în legătură cu consilierul nostru pentru informații legate de disponibilitate, servicii oferite și prețuri.

Cum se obțin radiografiile dentare?

Radiografiile dentare se obțin prin expunerea pacientului la radiații electromagnetice. Ele sunt absorbite de țesuturi iar rezultatul este similar negativelor unei fotografii – structurile dense (dinții) sunt redate cu alb, cavitățile cu negru iar țesuturile moi cu nuanțe de gri.

În funcție de tipul radiografiei, gradul de claritate al imaginii obținute poate varia, însă în general se obține o imagine completă asupra dinților, maxilarului și țesuturilor pacientului.

Care sunt riscurile pe care le implică radiologia dentară?

Majoritatea dintre noi avem tendința să ne îngrijorăm atunci când ne gândim la radiografii și la riscul potențial de iradiere. Însă, datorită progreselor înregistrate în cadrul acestei ramuri a medicinei și a evoluției tehnologiei, radiografiile dentare realizate cu echipamente moderne prezintă riscuri minimale de iradiere.

Cantitatea de raze X este foarte mică (există aparate de ultimă generație care reduc cu până la 80-85% gradul de expunere față de sistemele clasice de radiografie), iar pacienții au parte și de protecții suplimentare la cabinetele specializate pentru a nu expune și alte zone ale corpului.

De aceea, radiologia dentară este utilă și recomandată chiar și în cazul copiilor sau după efectuarea anumitor tratamente dentare pentru a vedea mai clar rezultatele obținute și a preîntâmpina eventualele probleme.

Este totuși indicat să limităm numărul de radiografii realizate pe an și să avem în vedere precauții suplimentare în cazul femeilor însărcinate. O altă măsură de protecție des folosită este șorțul de plumb.

Tipuri principale de radiografii dentare

Există mai multe tipuri de radiografii dentare pe care medicul stomatolog le poate solicita, în funcție de afecțiunea specifică a pacientului sau de informațiile de care are nevoie pentru conceperea unui plan de tratament complet:

  • Radiografii dentare panoramice – după cum sugerează și numele, aceste radiografii au rolul de a-i oferi medicului o imagine de ansamblu asupra danturii pacientului și se folosesc de regulă la primul consult stomatologic
  • Radiografie retroalveolară – este un tip de radiografie specific, menit să ofere medicului informații despre o parte din dinții pacientului
  • Radiografie dentară digitală plană – este una dintre cele mai noi soluții din domeniul radiologiei și implică utilizarea unui aparat care înlocuiește clasicul film dentar cu un senzor iar imaginile obținute sunt transmise și prelucrate de calculator
  • Tomografia computerizată CBCT – oferă medicului stomatolog imagini 3D ale dinților, maxilarelor, sinusurilor și articulațiilor pacientului și un grad mai mare de acuratețe al viitoarelor intervenții
Image
Art of dental surgery.

SERVICII

Utile

CONTACT

dentrust-auriu.png