Gutieră

Ce trebuie să știi despre gutieră

Gutierele reprezintă dispozitive intra-orale din plastic folosite pentru protejarea dinților, buzelor și obrajilor pe timpul nopții în cazul pacienților care suferă de bruxism (scrâșnitul din dinți), însă ele pot fi utilizate și pentru diverse tratamente ortodontice sau de albire a dinților.

În funcție de tipul acestora, gutierele pot avea rol funcțional sau terapeutic, dar și rol cosmetic sau estetic. Ele au o acțiune mecanică și îndeplinesc cel mai frecvent rolul de suport, fiind poziționate pe arcada superioară.

Gutierele pot fi folosite nu doar în tratamentul bruxismului, ci și în procesul de diagnosticare al acestuia. Deși este o afecțiune pentru care nu există o soluție de vindecare definitivă, bruxismul poate fi totuși ținut sub control cu ajutorul gutierelor.

Scrâșnitul din dinți poate cauza o serie de probleme dentare serioase pentru pacient, de la afectarea articulației mandibulei, la deteriorarea dinților sănătoși, dar și a lucrărilor dentare. Rolul gutierei este de a proteja dinții de presiunea exercitată pe maxilar, mai ales în timpul nopții și de a menține sănătatea orală a pacientului.

Programează-te acum într-una din locațiile noastre!

Intră în legătură cu consilierul nostru pentru informații legate de disponibilitate, servicii oferite și prețuri.

Clasificarea gutierelor

În funcție de afecțiunile ortodontice specifice pe care le tratează, gutierele pot fi împărțite în mai multe categorii:

  • Gutieră pentru bruxism – aceasta are rolul de a proteja dinții de scrâșnitul nocturn, involuntar al pacientului
  • Gutiera de contenție – este folosită după perioada de tratament cu aparat dentar pentru a stopa riscul deplasării dinților înapoi în poziția incorectă
  • Gutiera pentru albire – se folosește pentru diverse tratamente de albire la domiciliu sau la cabinet și conține un rezervor pentru gelul de albire
  • Gutieră pentru implanturi – are rolul de a proteja lucrările dentare aplicate pacienților pe timpul nopții și de a relaxa mușchii faciali și articulațiile mandibulare

Ce tipuri de gutiere pot alege la clinica Dentrust?

Aici, la clinica Dentrust, le-am pregătit pacienților mai multe metode de tratament, în funcție de afecțiunile de care suferă sau de rezultatele estetice pe care și le doresc - gutiere pentru bruxism și gutiere pentru albire (cu gel).

Cine poate purta o gutieră?

Nu există o limită de vârstă în privința utilizării gutierelor în diverse tratamente estetice sau ortodontice – ele pot fi folosite de adulți, dar și de copii, atât la cabinetul dentar, cât și în afara acestuia. Ele sunt recomandate atât persoanelor care suferă de bruxism, care au purtat aparat dentar sau au suferit traume dentare, cât și celor care practică activități sportive cu grad ridicat de risc – handbal, fotbal, box etc.

Gutierele au un design simplu și nu provoacă inconveniențe pacienților, putând fi aplicate și îndepărtate cu ușurință chiar și de aceștia. Tocmai datorită acestui grad de acceptare crescut din partea pacienților, gutierele sunt utilizate cu succes în tratamentul unei palete largi de afecțiuni.

Indicații suplimentare de tratament

Pacienții care poartă gutiere pentru bruxism ar trebui să se prezinte la medic după o lună pentru a vedea starea de abraziune a gutierei și a determina dacă trebuie schimbată. Doar medicul specialist în ocluzologie poate determina momentul potrivit în care trebuie înlocuită gutiera, în funcție de nivelul de deteriorare, de afecțiunea specifică de care suferă pacientul și de gravitatea acesteia.

În plus, este recomandat ca pacienții să poarte o gutieră personalizată, creată special pentru ei la cabinetul de stomatologie în locul gutierelor standard care pot fi achiziționate de la farmacii pentru a avea parte de cele mai bune rezultate.

Image
Art of dental surgery.

SERVICII

Utile

CONTACT

dentrust-auriu.png